Sanna Stress Care

ontdek je eigen kracht

Hoe werk ik

Ik maak gebruik van de volgende methodes:

 1. RET: Rationele Emotionele Therapie
 2. TA: Transactionele Analyse
 3. NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren
 4. Droomanalyse
 5. EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

RET, Rationele Emotionele Therapie
Bij de theorie van RET wordt gebruik gemaakt van de letters ABC. A staat voor aanleiding (oorzaak, activating event). De B staat voor de bril waardoor je kijkt (belief). De C staat voor consequentie (het gevolg, consequence). De kern van de RET komt erop neer dat niet A de oorzaak is van C, maar B. Door oefening kunnen de beliefs worden veranderd. Dit kan op zo’n manier dat ze beter (meer realistisch) bij de situatie (A) aansluiten. Een gevolg is dat het gevoel (C) dat hierbij hoort eveneens beter aansluit. In praktijk blijkt dan dat problemen minder leiden tot negatieve gevoelens. Daarbij is er meer uitzicht op de aanpak van die problemen. In gewoon Nederlands: het zijn niet de gebeurtenissen (A) in je leven die bepalen hoe je je voelt (C) maar de manier waarop je tegen die gebeurtenissen aankijkt (B).
TA, Transactionele Analyse
Deze theorie gaat ervan uit dat wij gebruik maken van De ouder, Het Kind en De Volwassene in onszelf.
Het kind zegt: Ik wil, Ik voel
De volwassene zegt: Ik kan, Ik denk
De ouder zegt: Ik moet, Ik vind
Ieder van ons maakt in zijn dagelijks leven gebruik van deze mechanismen. Bij de een is de ouder sterker vertegenwoordigt, dat zijn mensen die heel veel ‘moeten’ en vaak de serieuze kant van het leven zien. Bij de ander is het kind meer aanwezig, dat zijn personen die hun leven spelenderwijs ondergaan en vaak verantwoordelijkheden uit te weg gaan of goed weten te omzeilen.
De volwassene in ons toetst en kijkt naar wat er is. Realiteit. Feiten. Onderzoek.

NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren
Neurologisch: Alles wat we hebben meegemaakt ligt opgeslagen in ons geheugen. Wat we meemaakten in ons leven was al dan niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van ons eigen “IK”. De herinneringen aan de ervaringen hiervan, onze gevoelens, gedachten en emoties besturen ons gedrag in de huidige tijd. Ook als we dat gedrag liever niet zouden willen. In dit gedrag ontmoeten we elkaar. We gaan met elkaar om en laten dingen van onszelf aan de ander weten; dit noemen we communicatie.
Linguïstisch: Communiceren doen we door middel van gesproken taal en door middel van lichaamstaal (houding, gebaren, toonhoogte, gezichtsuitdrukking, enz).
Programmeren: Terwijl we communiceren kunnen we anderen, of anderen ons, iets bijleren, afleren of (laten) veranderen.

NLP gaat er vanuit dat iedereen in staat is om echt te genieten van het leven. Als de mens dit niet meer kan, is hem onderweg iets overkomen waardoor hij dat heeft afgeleerd. NLP, als veranderingsmodel, geeft inzicht in hoe je waarneemt, hoe je een persoonlijk ‘model van de wereld’ opbouwt en hoe je dat laatste tot uitdrukking brengt in gedrag, emoties en taal en leert ons aan de slag te gaan met onze vijf zintuigen, onze gedachten en gevoelens, en levert de gereedschappen die de volgorde en intentie waarop we ervaringen uit ons geheugen ophalen of ervaren, kunnen veranderen. Het resultaat daarvan is dat we structureel anders tegen dingen gaan aankijken, anders gaan luisteren en communiceren. Daardoor gaan we ons ook anders voelen en gedragen. Het gaat bij NLP niet om de inhoud van het geheugen, maar om de werking ervan en hoe de ervaringen in het leven tot nu toe, de kwaliteit van het bestaan vandaag beïnvloeden. Voel je je ergens in belemmerd, dan leer je de meest effectieve manier om hier zelf meteen iets aan te kunnen doen.
Uitgangspunt is: je bent je eigen regisseur en dus in staat zelf iets anders te creëren (als je wilt)!

Het Neuro Linguïstisch Programmeren werkmodel brengt je van de huidige (ongewenste) situatie naar de gewenste situatie. De vragen die jij je hiervoor moet stellen zijn:

 • Wat wil ik bereiken?
  Wat is de gewenste situatie?
 • Waar ben ik nu?
  (wat doe, kan, geloof, denk en voel ik?)
  Wat is de huidige situatie?
 • Wat houd mij tegen om mijn doel te bereiken?
  Welke hindernissen ervaar ik?
 • Wat heb ik nodig om mijn doel te bereiken?

 

EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf waaruit “post traumatische stoornis” (PTSS) is ontstaan. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, die in het hier- en-nu nog steeds invloed hebben, kan de methode gebruikt worden.

 

Droomanalyse
Een droom is iets heel persoonlijks. Een boodschap van jou, voor jou … ongecensureerd. Een intern dialoog tussen het onderbewustzijn en het bewustzijn in droomtaal. Dat wil zeggen in symbolen en beelden.

Dromen vertellen je veel over jezelf. Als je de droomtaal leert begrijpen opent zich een nieuwe dimensie aan zelfkennis. Ieder detail in de droom is van betekenis. Kleuren, vormen, kledingstukken, merken van auto’s, je kunt het zo gek niet opnoemen of er zit iets achter. Ook gebeurtenissen in een droom worden bekeken. De stresscounseller stelt vragen als: “Wat is dat, verhuizen?”, “Hoe gaat dat, wat gebeurt er dan allemaal?”. Je geeft antwoord op vragen, je hoort jezelf dingen zeggen en je begrijpt waar het over gaat. De stresscounseller zegt je dus niet wat een droom betekent. Dat doe je zelf.

Voorbeeld: Een vrouw droomt van een baby die ze aan het baden is. Na het baden gooit ze het badwater weg maar de afvoer is zo groot dat de baby daar makkelijk doorheen kan. Het is een waarschuwing in de vorm van het spreekwoord “Het kind met het badwater weggooien”. De droom betekent dus “Gooi geen waardevolle dingen weg”. Gezien de situatie waarin ze verkeerde wist de vrouw precies wat dat betekende.

In onderstaande film kun je zien hoe een sessie precies in z’n werk gaat.